Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef hastalığı, ciltte kabuklanmalar ve kaşıntıya yol açan kronik bir durumdur. Bitkisel tedavi yöntemleri, belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Aloe vera, elma sirkesi, zerdeçal gibi doğal ürünler, sedefin neden olduğu rahatsızlıkları azaltmada etkili olabilir. Ancak her yöntemi denemeden önce uzmana danışmak önemlidir.
Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi
03 Eylül 2024

Sedef Hastalığı: Bitkisel Tedavi Yöntemleri


Sedef hastalığı, toplumda oldukça yaygın görülen ve tam bir tedavisi olmayan kronik bir cilt hastalığıdır. Ciltte yama görünümünü andıran, sedef renginde kabuklanmalar oluşur. Bu kabuklu alanlarda kaşıntı ve ağrı yaşanabilir. Kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı olan sedef hastalığında, yaşanan şikâyetler belli dönemlerde dinse de ataklar şeklinde yeniden alevlenir. Çoğu sedef hastası, hastalığın iyilik dönemini uzatabilmek amacıyla bazı bitkilerden yardım alır. Sedef yaraları daha çok dirsekler, bel, kafa derisi ve dizlerde görülür. Hastalık genellikle stres ve genetik yatkınlığın bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Hastalığın tedavisinde şikâyetleri azaltmak amacıyla kremler, losyonlar ve şampuanlar reçete edilebilir. Ayrıca farklı ışık tedavileri ve iğne tedavisi de hastalığın durumuna göre uygulanabilir.

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri


Aloe Vera: Aloe vera bitkisi, cilt yanıkları, kesikler ve çizikler için halk arasında yaygın şekilde kullanılan ve bu alanda oldukça başarılı olan bir bitkidir. Bitkinin yaprağından elde edilen jel, sedeften etkilenen bölgeye günde üç defa sürüldüğünde hastalığın belirtilerini hafifletir. Bitkiden elde edilen jel haricinde, sedef hastalığı için aloe vera içeren kremler de kullanılabilir.


Elma Sirkesi: Dezenfektan olarak kullanılan elma sirkesi, sedef dahil olmak üzere pek çok hastalık için bitkisel tedavi olarak kullanılabilir. Sedef hastalığı nedeniyle oluşan kaşıntı hissini azaltır. Kafa derisinde oluşan sedef için organik elma sirkesi oldukça faydalıdır. Saçlı deriye haftada birkaç defa uygulanabilir. Ancak açık yaralarda elma sirkesi tahriş edici özellik sağladığı için dikkatli kullanılmalıdır.

Zerdeçal: Antioksidan etkisiyle zerdeçal, birçok hastalıkta alternatif olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal, sedef için tablet şeklinde kullanılabilir. Ayrıca yemeklere de ilave edilebilir. Zerdeçal çayı hazırlanarak da sedef şikâyetlerini hafifletmek için tüketilebilir.

Çay Ağacı Yağı: Avrupa'ya has bir bitki olan çay ağacı yağı, sağlık için faydalarından dolayı tüm dünya genelinde kullanılmaktadır. Cilt sağlığı için uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen bitkilerden biri olan çay ağacı yağı, sedef şikâyetlerini de hafifletir. Saçlı deride oluşan sedef için çay ağacı yağı içerikli şampuanlar düzenli kullanılabilir.

Capsaicin: Acı biberlerde bulunan bir bileşen olan capsaicin, bibere acılığını veren bir maddedir. Ağrı kesici ve iltihap önleyici özellikleri vardır. Piyasada satılan birçok krem içinde de bulunur. Cayenne biber ve zeytinyağı harmanlanarak bir karışım hazırlanır ve sorunlu bölgeye sürülür.

Zeytinyağı: Hakiki zeytinyağı, sedefli bölgeye sürüldüğünde anlık rahatlama sağlar. Zeytinyağı, ciltte oluşan kuruluk ve kaşıntıyı azaltır. Sedeften dolayı ciltte oluşan inatçı kabuklaşmalar için mükemmel bir çözümdür.

Devedikeni: Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan devedikeni, sedef nedeniyle ciltte oluşan problemlere karşı iyi gelir. Hastanın sürekli kullandığı bir ilaç yoksa ve doktoruna danıştıktan sonra devedikeni tablet şeklinde alınabilir.

Çörekotu ve Bal Karışımı: Sedef hastalığı bitkisel tedavi için, 1 çay bardağı çörekotu, karabiber ve 1 su bardağı havlıcan bir kavanozda birleştirilir. Malzemeler un haline gelene kadar ezilir. Malzemelere macun kıvamı alana kadar bal eklenip karıştırılır. Karışım, sedef hastalığı için günlük olarak tüketilir.

Ek Bilgiler ve Öneriler:

Sedef hastalığına karşı bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra, yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve stres yönetimi, hastalığın belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, herhangi bir bitkisel tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gereklidir. Bu, olası yan etkileri ve ilaç etkileşimlerini önlemek açısından önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Baykoca 12 Nisan 2024 Cuma

İki yıldır sedef hastalığım var. Bu durum artık ileri dereceye ulaştı ve artık kullanmış olduğum ilaçlar da fayda etmiyor. Ayrıca kullanmış olduğum ilaçlar vücudum da yan etki yapmaya başladı. Sedef hastalığı için bitkisel tedavi yöntemi uygulamak istiyorum bu daha sağlıklı ve daha iyi olabilir sedef hastalığı için bitkisel tedavi nedir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Baykoca,

Sedef hastalığı ile ilgili yaşadığınız zorlukları anlıyorum. Bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak istemeniz oldukça doğal. Ancak, bitkisel tedaviler konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Çünkü her bitkisel tedavi herkes için uygun olmayabilir ve bazen yan etkilere yol açabilir.

Öncelikle, bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka bir dermatolog veya uzman bir doktorla görüşmenizi tavsiye ederim. Doktorunuz, sizin için en uygun tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olacaktır. Genel olarak sedef hastalığına iyi geldiği bilinen bazı bitkisel ürünler arasında aloe vera, çay ağacı yağı ve zerdeçal bulunmaktadır. Ancak, bu ürünlerin kullanımı konusunda doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap
Banu

Merhaba, sedef hastalığı insanlarda çok inatçı bir rahatsızlık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilse bile bazen iyileşme göstermeyen bu rahatsızlıklar zamanla artış da göstermektedir. Bunun için zerdeçal, çay ağacı yağı, aleo vera bitkisi, elma sirkesi, zeytinyağı gibi çeşitli birçok bitkiden faydalanabilirsiniz. İlaçlarla birlikte de bu bitkileri kullanabilirsiniz.

Çok Okunanlar
Sedef Hastalığı Diyeti
Sedef Hastalığı Diyeti
Haber Bülteni
Güncel
Sedef Romatizması Belirtileri ve Tedavisi
Sedef Romatizması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Sedef Hastalığı Işın Tedavisi
Sedef Hastalığı Işın Tedavisi
Güncel
Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi