Kuru Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?
21 Haziran 2024

Kuru Sedef Hastalığı Nasıl Geçer?

Kuru sedef hastalığı, kronik, tekrarlayıcı, iltihaplı ve nedeni tam olarak belirlenemeyen bir deri hastalığı olup dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2'sini etkiler. Dermatolojik muayene sonucunda tanı konulur. Klinik olarak diğer hastalıklarla karıştırılıyorsa, deriden küçük bir parça alınarak gerekli incelemeler yapılır. Kuru sedef hastalığı ile eklem tutulumu, dolaşım sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, psikolojik/psikiyatrik hastalıklar ve bağırsaklarda tahriş ve yaralanma gibi hastalıklar birlikte görülebilir.

Kuru Sedef Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur

Hastalığın ilk süreçte deri yüzeyinde kızarıklıklar ile kendini gösterir. Zaman içinde derinin üst tabakasında kalınlaşma, kabuklaşma ve pul-pul dökülmeler görülür. Derinin üst yüzeyinde ölü hücre tabakası artar. Şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Saçlı deri, dirsekler, dizler, bel bölgesi ve tırnaklarda ortaya çıkabilir. Sıklıkla aynı bölgede tekrar eder, bazı durumlarda tüm vücuda yayılabilir. Dermatolojik muayene, doku örneği incelemesi, tırnak bulgusu, aile öyküsü ve histopatolojik muayene ile kesin tanı konulur.

Kuru Sedef Hastalığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Olur

Hastalığın şiddetine ve yayılım gösterdiği alanlara göre topikal ve sistemik birçok farklı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi yönteminin seçiminde hastanın yaşı, hayat şekli, hastalığın ilk defa mı ortaya çıktığı yoksa tekrarlayıcı mı olduğu gibi unsurlar da temel alınmaktadır. Bazı kişilerde hastalık kendi kendine geçerken bazı kişilerde kronikleşerek dönem dönem tekrarlayabilir. Tedavinin amacı, deri dökülmesinin önüne geçerek iltihap oluşumunun azaltılmasıdır. Çoğu durumda topikal etkili losyon ve kremler tedavide başarılı sonuçlar vermektedir. Ağır ve orta vakalarda topikal kremler ile sistemik ilaç tedavileri uygulanır. Kılsız derilerde pomat, kıllı cilt yüzeylerinde ise losyon türü ilaçlar kullanılır. İlaçla tedavinin yanında hastanın psikolojik destek alması da yardımcı tedavi yöntemleri arasında sayılmaktadır. Hastalığın iyice kronikleştiği durumlarda PUVA (Psoralen ve Ultraviyole A) tedavisi uygulanmaktadır.

Günlük Hayat İçerisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kış aylarında deride nem oranının azalması, cildin kuruması sedef hastalığını tetikler. Bu aylarda nemlendiriciler kullanmak, krem ve losyonları cilde uygun şekilde seçmek ve kaşıntı önleyici bazı haplardan yardım almak kış aylarını atlatırken yardımcı olur.
  • Banyo sonrası cildi nemlendirmek, cildi rahatlatmaya yardım ederek ciltte kuruma ve buna bağlı tahriş ile zedelenmeleri engeller.
  • Stres, üzüntü, kıskançlık, kendini küçümseme gibi duygular atakları şiddetlendirebilir. Psikolojik destek almak, kişiyi mutlu eden aktivitelerde bulunmak hastalığın tetiklenmesini önler.
  • Katı yağ içeren beslenme tarzı yerine omega 3 yağlarından zengin bir beslenme diyeti uygulamak, akşamları bir kase yoğurt yemek atakları azaltır.
  • Güneşlenmenin hastalığın etkilerini azalttığı bilinmektedir.

Ekstra Bilgiler

Kuru sedef hastalığına sahip kişilerin dermatolojik kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları, doktorlarının önerdiği tedavi yöntemlerine harfiyen uymaları önemlidir. Ayrıca, destekleyici tedavi olarak kullanılan bitkisel ürünler ya da alternatif yöntemler konusunda mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Beslenme düzenine dikkat edilmesi, düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmesi hastalığın seyrini olumlu etkileyebilir. Güneş ışınlarının sedef hastalığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekle birlikte, aşırı güneşlenmenin zarar verebileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle, güneş koruyucu kremler kullanmak ve güneşlenme süresini kontrollü tutmak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ercan

15 Nisan 2024 Pazartesi

kuru sesef nasil geçer saçta pullanmada var

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Alguhan

Sedef hastalığı tedavi olmayan bir hastalıktır. Doktorlar sedefli bölgeye kortizon içeren kremler sürerek tedavi eder. Ama geçicidir. Kendini yenileyen inatçı bir hastalıktır. Stresten genellikle çıkar. Çoğu erkekte askerde çıkıyor. Bulaşı bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında deri nemsiz kaldığın da meydana geliyor. Bu dönemde banyo sonra ciltinizi nemlendiri kremlerle nemlendirmeye çalışın.

2. Cevap
cevap

Çişem

Sedef hastalığı inatçı bir hastalıktır. Tam geçti dersiniz en olmadık zaman da tekrar meydana çıkar sonra sizin psikolojini bozar. Zaten sedefin çıkmasında ki en büyük etken sinir ve stresten olur. Dermatoloji doktorları kortizon krem tedavisi uygular sedefli bölgeye. Tam bir tedavisi yoktur. Kremleri kullanırsınız sonra geçti dersiniz tekrar kendini yeniler.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sedef Hastalığı Beslenme

Sedef Hastalığı Beslenme

Sedef Hastalığı Yan Etkileri

Sedef Hastalığı Yan Etkileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sedef Hastalığı Nasıl Başlar?

Sedef Hastalığı Nasıl Başlar?

Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir?

Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir?

Sedef Hastalığı Diyeti

Sedef Hastalığı Diyeti

Sedef Hastalığının Tedavisi İçin Öneriler

Sedef Hastalığının Tedavisi İçin Öneriler

Bebeklerde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Güncel

Sedef Hastalığı Yüzde Çıkar mı?

Sedef Hastalığı Yüzde Çıkar mı?