Psoriasis Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Psoriasis Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Psoriasis Sedef Hastalığı

Psoriasis, halk arasında bilinen adıyla sedef hastalığı, nedeni tam olarak belirlenemeyen bir cilt hastalığı türüdür. Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri ile karakterize edilir ve her iki cinste de yaygın olarak görülür. En riskli yaş grubu ise gençlik dönemidir. Bebeklerde görülme sıklığı ise yok denecek kadar azdır. Sedef hastalığı, hastaların yaşam kalitesi ve sosyal hayatını oldukça fazla etkiler. Özellikle gençlerde görüldüğünde bireylerin kendilerine olan güvenleri ve sosyal hayata karışma isteklerinde ciddi azalmalar yaşanabilir. Sedef hastalığı ile mücadele zor olmasa da psikolojik izleri nedeniyle hastaya destek sağlanması gerekmektedir. Ayrıca sedef hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığı konusunda da çevremizdeki insanların bilinçlendirilmesi faydalı olacaktır.

Psoriasis Sedef Hastalığının Altında Yatan Nedenler

Çağımızda sedef hastalığının meydana gelmesinin nedenleri tam anlamıyla tespit edilememiştir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak oluşabileceği yönünde kanıtlanmış çalışmalar bulunmaktadır. Buna göre bazı insanlar risk grubunda yer alır:
  • Pek çok hastalıkta olduğu gibi aşırı strese maruz kalan insanlar,
  • Ailesinde hastalık geçmişi bulunanlar,
  • Lityum, beta blokerler içeren bazı ilaçlar ile kanser ilaçlarını kullananlar,
  • Bazı enfeksiyonlara bağlı olarak hastalık geçirenler,
  • Büyük travma atlatanlar risk grubunda yer alan bireyler arasında sayılabilir.
Sedef Hastalığının Temel Belirtileri

Sedef hastalığının belirtileri yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Genel belirtilerine bakıldığında gözle görülebilen deri renginde değişme şeklinde geliştiği görülür:
  • Çocuklardaki belirtisi ciltte kızarıklık meydana gelmesi ve bu kızarıklığın üzerinde döküntülü bir dokunun bulunmasıdır.
  • Yetişkinlerde ise belirtilerin hepsi aynı anda görülebilir. Örneğin, sedef hastalığına yakalanan yetişkinin derisinde kalınlaşma meydana gelir. Ayrıca cilt yüzeyinde kabarma oluşur ve zamanla üzeri kabuklanmaya başlar.
  • Bu belirtiler daha çok diz, dirsek, bel, bölgesi ile tırnaklarda ve saçlı deri yüzeylerinde meydana gelir.
Psoriasis Sedef Hastalığının Teşhis ve Tedavi Süreci

Yukarıdaki belirtilerin yaşanması halinde vakit kaybetmeden bir cildiye doktoruna başvurulmasında yarar bulunmaktadır. Hastalığın teşhisi daha çok gözlem ve bedensel muayeneye dayanır. Ancak bazen tam olarak tanı konulamaz ya da emin olunamazsa hastalıklı bölgeden doku örneği alınarak incelenir ve teşhis konulur.

Psoriasis sedef hastalığının teşhisi konulduktan sonra tedavi sürecine geçilir. Uygulanacak tedavi hastalığın seviyesi, hastanın genel sağlık durumu ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Hastalara özellikle sürülebilir ilaçlar tavsiye edilir. Bunlar losyon ya da krem şeklindedir. Diğer bir yöntem ise ışın tedavisidir. Hastalığın bulunduğu bölgeye ultraviyole B ışını uygulanır.

Ekstra Bilgiler

Sedef hastalığı tedavisinde ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek de önemlidir. Stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Ayrıca, hastaların sigara ve alkol kullanımından kaçınmaları da önerilir. Psikolojik destek almak, hastaların hastalıkla başa çıkmalarını kolaylaştırabilir ve yaşam kalitelerini artırabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni