Sedef Hastalığı Karaciğer İlişkisi
12 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Karaciğer İlişkisi

Sedef Hastalığı ve Karaciğer İlişkisi

Sedef hastalığı (Psoriasis), deri hastalıkları arasında en çok konuşulanlardan biridir. Toplumda sıkça yapılan sedef sohbetlerinde, tedavi yöntemleri veya şifalı bitkiler önerilir. Sedef hastalığının bu kadar gündemde olmasının nedeni, gözle görülür belirtilerinin olması ve tedavisinin zorluğudur.

Sedef hastalığının belirtileri; pembe veya kırmızı, hafif kabarık bir zemin üzerinde yer alan, irice, beyaz, parlak ve kuru lezyonlardır. Bu belirtiler 1-2 mm'den 30-40 santimetreye kadar büyüklükte olabilir ve farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Nadir de olsa, vücudun geniş kısımlarını kaplayan türleri de mevcuttur.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı, çocuklarda daha az görülmekle beraber, genellikle beden, kol ve bacaklarda ortaya çıkar ve belirgin belirtileri sayesinde doktor olmayan kişiler tarafından bile kolayca tanınabilir.

Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak kalıtımın %60-70 oranında etkili olduğu kabul edilir. Kalıtsal olsun veya olmasın, hastalığa yatkın bir zemin vardır ve çevresel etkenler bu zemin üzerinde etkili olabilir. Hastalığı tetikleyen faktörler arasında en iyi bilinen etken psikolojik durumlardır. Sıkıntı, gerginlik, ani şoklar, sevgi eksikliği ve anne-çocuk ilişkisi bozukluğu önemli bir tetikleyici faktördür. Ayrıca, idrar yolu iltihabı gibi mikrobik odaklar ve sürtünme, diş çürüğü, bademcik iltihabı, çarpma ve kaşıma gibi zedelemeler de etkili olabilir.

Uzmanlar, Sedef hastalığının karaciğer veya başka bir organla ilgisinin olmadığını, yenilen yiyeceklerle alakası bulunmadığını belirtmektedirler. Ancak, çok canı çekip de yenilemeyen yiyeceklerin bu hastalık için etkili olma olasılığı daha fazladır.

Sedef Hastalığı ve Karaciğer İlişkisi

Yaptığımız internet araştırmalarına göre, sedef hastalığının karaciğerle direkt bir alakasının olduğuna dair ciddi bulgular mevcut değildir. Ancak, bazı sedef hastalarının görüşleri şu şekildedir:

  • Bir sedef hastası: "Sekiz senedir sedef hastasıyım ve birçok şeyi denedim. Sedef hastalığının karaciğerde bir arıza olması halinde ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorum."
  • Başka bir sedef hastası: "İnsanoğlu âşık oluyor, üzülüyor, gülüyor ve ağlıyorsa, bunların hepsini karaciğer salgısına borçludur. Sedef hastalığı karaciğerde bir problem oluştuğunda ortaya çıkıyor."

Metabolik Sendrom sıklığı, sedef hastalarında toplumun geneline göre daha yüksektir. Türkiye'de yapılan bir araştırmada, sedef hastalığı olan kişilerde Metabolik Sendrom oranının %62 olduğu görülmüştür. Metabolik Sendrom'un karaciğer ifadesi ise; Yağlı Karaciğer Hastalığıdır. Sedef hastalığında ise Yağlı Karaciğer Hastalığının görülme sıklığı %59'dur.

Özetle, sedef hastalığının karaciğerle doğrudan bir ilişkisi olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak, bazı hastaların kişisel deneyimlerine dayanarak karaciğerle bir bağlantı olabileceği düşünülmektedir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Koza

12 Temmuz 2024 Cuma

Sedef hastası olarak, karaciğerimde bir problem olduğunda sedef ataklarımın daha yoğunlaştığını fark ettim. Bu konu hakkında başka deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Koza, sedef hastalığının başka sağlık problemleriyle ilişkili olabileceğini düşünmek oldukça önemli. Karaciğer fonksiyonlarının etkilenmesi, bağışıklık sistemine ve enflamatuar yanıtlara etki ederek sedef ataklarını tetikleyebilir. Benzer durumlar yaşayan diğer kişilerin deneyimlerini öğrenmek ve bu konuda bir uzmana danışmak faydalı olabilir. Umarım bu durumla başa çıkmanıza yardımcı olur. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Sabunu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sedef Sabunu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sedef Hastalığı Sülük Tedavisi

Sedef Hastalığı Sülük Tedavisi

Kulakta Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulakta Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef Hastalığı Neden Olur?