Sedef Hastalığı Nasıl Başlar?
13 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Nasıl Başlar?

Sedef Hastalığı Nasıl Başlar

Sedef hastalığı, dermatolojik rahatsızlıklar arasında en yaygın olanlardan biridir ve her yaş grubunda görülebilen kronik bir hastalıktır. Hastalığın kesin olarak meydana gelme sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak, hastalığı tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır:

  • Ani şoklar ve sıkıntılar
  • Gerginlik ve stres
  • Sevgi eksikliği
  • Diş çürükleri
  • Bademcik iltihabı
  • İdrar yolu iltihabı
  • Çarpma ve kaşıma gibi deri zedelenmeleri

Günümüzde hastalığın oluşumu ile ilgili yapılan araştırmalarda ortak olarak elde edilen sonuçlar, bazı ilaçlar, çeşitli bakteri ve virüsler, derinin tahrişi veya güneş yanıkları gibi durumların akyuvarları uyardığını göstermektedir. Bu duruma tepki olarak akyuvarlar, çeşitli maddeler üreterek epidermis denilen üst deri tabakasının hücrelerinin aşırı çoğalmasına ve deri damarlarının genişlemesine neden olur. Bu nedenle, normalden beş ila altı kat daha fazla deri hücresi oluşur. Aşırı derecede deri hücresi oluşunca üst yüzeydeki deriler yeterince olgunlaşıp atılamaz ve bu da deride kızarma ve pullanmalara yol açar.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığının başlangıcında, deride kırmızı plaklar meydana gelir ve bu plakların üzerinde beyaz ya da sarı iltihaplanmalar veya çatlamalar görülebilir. Bu durum bazen bölgesel olabilirken, bazen de tüm vücudu kaplayacak şekilde olabilir:

  • Bölgesel olan türlerde ilaç ve krem ile tedavi edilme şansı daha yüksektir.
  • Tüm vücudu kaplayan türlerde ise hastanede yatarak tedavi olmak gerekebilir.

Sedef Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Bölgesel olarak meydana gelen sedef hastalığında, el ve ayak, bel, kalça, sırt bölgesi ve saç diplerinde en çok plaklar oluşur ve genellikle beyaz kabuk tutmuş şekilde görülür. Sedef hastalığının tam olarak sebebi bilinmediğinden, tedavi aşamasında amaç, en az yan etki ile olabilecek en iyi iyileşmeyi sağlamaktır. Bu hastalığın tedavisinde her hastaya uyan tek bir tedavi yöntemi yoktur. Her hasta için hastalığın şiddeti ve kişinin etkilenme durumuna göre tedavi yöntemleri uygulanır:

  • Öncelikle deriye sürülen kremler ile tedavi edilmeye başlanır ve yirmi yirmi beş gün içerisinde olumlu sonuçlar alınır.
  • Eğer olumlu sonuç alınmazsa tedaviye ultraviyole ışınları ile devam edilir. Bu süreçte de 15-20 gün tedavinin etkisini göstermesi açısından yeterli olacaktır.
  • Bu tedavi de etkili olmazsa, ağızdan alınan ilaçlar ve serumlar devreye girer.

Ek olarak, hastaların yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları, stres yönetimi ve sağlıklı beslenme gibi faktörler de tedavi sürecinde önemli rol oynamaktadır. Sedef hastalığı ile ilgili daha fazla araştırma yapılması, gelecekte daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

umut

01 Mayıs 2024 Çarşamba

kaşıntı nedeniyle vücudumda yaralar çıktı bu sedef mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kaşıntı ve vücuttaki yaralar birçok farklı nedenle oluşabilir, sedef hastalığı da bu nedenlerden biri olabilir. Ancak sedef hastalığı teşhisi sadece bir dermatolog tarafından yapılabilir. Bu nedenle şikayetlerinizle birlikte bir dermatologa başvurmanız en doğru adım olacaktır. Dermatologun yapacağı muayene ve gerekli testler sonucunda kesin bir teşhis konulabilir ve uygun tedaviye başlanabilir. Sağlıklı günler dilerim.

soru

nurdem dayan

10 Nisan 2024 Çarşamba

Bende hastalandim allah yardimcimiz olsun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirsiniz. Dualarım sizinle, Allah yardımcınız olsun. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni