Bebeklerde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Bebeklerde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Sedef Hastalığı

Bebeklerde sedef hastalığı, sıklıkla plak tipi olarak görülmektedir. Genellikle bebeklerin ve çocukların saç derisi bölgelerinde ortaya çıkar. Yeni doğan bebeklerde ise sedef hastalığı çoğunlukla idrar bölgesi çevresinde başlar. Bunun nedeni, bebeğin dışkısının ve idrarının sedef hastalığını tetikleyici bir faktör olarak görülmesidir. Ayrıca, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenler de sedef hastalığının başlamasına yol açabilir.

Sedef hastalığı, bebeklerde ve çocuklarda psikolojik açıdan da yıpratıcı etkiler doğurabilir. Görünüm açısından yüzlerde, el ve ayak kısımlarında döküntüler ve kaşıntılı kabarıklıklar oluşması nedeniyle diğer bebek ve çocuklardan farklı bir görünüm sergilerler. Bu nedenle duygusal sorunlar ve çöküntüler yaşayarak psikolojik açıdan olumsuz etkilenebilirler.

Bebeklerde Sedef Hastalığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sedef hastalığı, bebeklerde genellikle simetrik kızarıklıklar, kaşıntılı lezyonlar ve el ile ayak tabanlarında sedefler ile kendini gösterir. Kimi bebeklerde ise daha hafif belirtilerle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda sedef hastalığı daha ağır seyredebilir ve bebeklerin hareketlerini kısıtlayacak etkiler meydana gelebilir.

Kimi çocuklarda tırnaklara yerleşen lezyonlar sarı lekeler, iltihaplanma ve kalınlaşma gibi belirtiler gösterebilir. Sedef hastalığı bulunan bebeklerin vücut bölgelerinin tamamı gözlem altında tutularak takip edilmelidir. Tırnaklarda oluşan sedef romatizması gibi ağır seyreden sedef tiplerine dönüşme ihtimali olabilir. Bebeklerde görülen saç derisindeki lezyonlar sonucu kabuklanmalar ve kaşıntı meydana gelebilir.

Sedef hastalığı çoğu zaman egzama ile karıştırıldığından dolayı tedavi edilmede gecikmeler yaşanabilir. Sedef hastalığının, diğer cilt hastalıklarından farklı olduğunu anlamak önemlidir. Bu hastalık, kırmızı zemine yerleşen kabuklanmalar ve pullanmalar şeklindedir. Ailede kronik sedef hastalığı geçmişi olup olmadığının dikkatle takip edilmesi de çok önemlidir.

Sedef Hastalığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Bebeklerde ve çocuklarda sedef hastalığına karşı alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Cildin kuru kalmaması için nemlendirici kullanmak
  • Bebeklerin ve çocukların uygun giysiler giymeleri, özellikle pamuklu giysiler tercih etmek
  • Güneş ışığına maruz kalmayı sınırlamak ve koruyucu giysiler kullanmak
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için hijyen önlemleri almak
  • Stresten uzak durmak ve bebeklerin rahatlamasını sağlamak

Bebeklerde sedef hastalığı, erken teşhis ve uygun tedavi ile yönetilebilir. Bu nedenle, bebek ve çocukların cilt sağlığına dikkat edilmesi ve belirtiler görüldüğünde bir uzmana başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sedef Hastalığı Diyeti

Sedef Hastalığı Diyeti

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sedef İçin Sabun Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sedef İçin Sabun Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler?

Sedef Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler?