Çocuklarda Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çocuklarda Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Sedef Hastalığı

Çocuklarda sedef hastalığı, genellikle kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Ailede sedef hastalığı öyküsü bulunan çocuklarda, hastalık daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir ve bu durum klinik olarak kötü prognoza işaret edebilir. Çocuklarda en yaygın görülen sedef türü plak tipi sedef olup, en fazla saçlı deri üzerinde görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde ise sedef hastalığı genellikle bez bölgesinde başlar. Dışkı ve üre, yeni doğanlarda sedefi tetikleyici faktörler arasında yer alır. Ayrıca, üst solunum yolu enfeksiyonları da çocuklarda sedef hastalığının başlamasına neden olabilir. Çocukların daha fazla travmaya maruz kalması nedeniyle, oluşan yaraların koparılmaması ve aşırı güneş ışığına maruz bırakılmamalarına dikkat edilmelidir.

Çocuklarda Sedef Hastalığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sedef hastalığı el ve ayak tabanlarına yerleştiğinde, buralarda simetrik kızarıklık, kabuklu kaşıntılı lezyonlar oluşur. Diğer alanlardaki sedef daha hafif belirtiler gösterebilir. Genellikle el hareketlerini kısıtlayıcı etkiler ortaya çıkabilir.

Tırnaklara yerleşen lezyonlarda kalınlaşma, sarı lekeler, boşalma olabilir. Vücudun diğer alanları da sedef açısından incelenmelidir. Tırnakları tutan sedef sonradan sedef romatizmasını başlatabilir.

Saçlı derideki lezyonlarda kaşıntılı kabuklanmalar olur. Bu genellikle egzamayla karıştırıldığından, tedavide gecikilebilir. Vücudun diğer alanları da kontrol edilmelidir. Sedefin başka cilt sorunlarından ayrılması açısından keskin sınırlı, kırmızı zemine yerleşen pullanma ve kabuklanma olması, ailede sedef öyküsünün bulunması önemli unsurlardır.

Çocuklar Güneşte Bırakılmamalıdır

En fazla plak tipi sedef görülen çocukluk döneminde, çocukların güneşte bırakılmaması tavsiye edilir. Ciltte oluşan sedef lezyonlarını koparmamaları sağlanmalıdır.

Çocuklarda Sedef Hastalığında Beslenmenin Yeri

Sedef hastalığının oluşması beslenmeyle doğrudan ilgili değildir. Buna rağmen yağlı besinler ve kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli, beyaz et tüketilmelidir. Bu konuda aileler çocukların beslenmesini düzenlemelidir.

Sedef bulaşıcı bir hastalık olmadığı için, ortak eşyaların kullanılması sakınca yaratmaz. Bu yüzden çocukların tedirgin edilmemesi gerekir.

Bazen eklemleri tutan sedef hastalığı çocukları etkileyebilir. Ağır seyreden bu durum, sedef romatizması olarak tanımlanır ve %5-8 oranında hastaları etkiler. Bu konuda dikkatli olmakta yarar vardır. Çocuklarda sedefin erken aşamada teşhis edilerek, bir an önce tedaviye başlanması ve gereken önlemlerin alınması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Derya kahra

24 Mayıs 2024 Cuma

4 yaşında erkek çocukça sedef el ve ayakta çatlaklar bedeli dökülme kaşıntı var

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, 4 yaşındaki bir çocuğunuzda sedef belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka bir çocuk dermatologuna başvurmanız önemlidir. Sedef hastalığı genellikle yetişkinlerde görülse de çocuklarda da nadir durumlarda ortaya çıkabilir. Doktorunuz çocuğunuzun durumunu değerlendirecek ve uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Çocuğunuzun sağlığı için doktorunuza danışmanız önemlidir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sedef Hastalığı Diyeti

Sedef Hastalığı Diyeti

Haber Bülteni