Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, hemen her yaştaki insanda görülebilen kronik bir deri hastalığıdır. Yapılan araştırmalara göre, toplumda her yüz kişiden ikisinde sedef hastalığı görülmektedir. Bu hastalığın kendisini gösterme belirtisi sıklıkla deri üzerinde kırmızı, gri ya da beyazımsı pullar şeklinde ortaya çıkar. Sedef hastalığının kesin oluşum sebebi hala bilinmemektedir. Bu hastalık bir deri hastalığıdır, fakat bağışıklık sistemi tarafından tetiklenir.

Günümüzde yapılan araştırmalara göre, hastalığın oluşum sebebi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüşlerin temelinde bazı ilaçlar, çeşitli bakteri ve virüsler, deri tahrişi, güneş yanığı gibi durumlar yer alır. Bu faktörler, bağışıklık sistemimizdeki akyuvarları uyarır ve epidermis adı verilen üst deri hücrelerinin aşırı çoğalmasına ve üremesine neden olur. Böylelikle üst derideki hücreler normal işleyiş sürecindeki gibi olgunlaşıp atılmaz ve deride kızarma ve pullanmalar oluşur. Sedef hastalığı, normal bağışıklık sisteminin bozulmasına sebep olmaz; sorunun kaynağı bağışıklık sisteminin bu duruma hatalı tepki vermesidir. Sedef hastalığının ortaya çıkışında birçok farklılık görülebilir.

Plak Psoriasis

Sedef hastalığının en sık görülen türü plak psoriasisdir. Bu türünde sedef plakları vücudun tamamına yayılabileceği gibi sadece el, avuç ve ayak bölgelerinde de olabilir. Bölgesel olarak oluşan türünde, el ve ayaklarda kırmızı plaklar oluşur ve bu plakların üzerinde çatlaklar meydana gelir. Bu çatlaklar ciddi acı ve ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle kişi ellerini kullanamaz, yürüyemez ve iş kaybı yaşayabilir, hatta yatağa bağlı kalabilir. Ayrıca bel, kalça, dirsek, saç dipleri ve dizde de sık rastlanır bu türe. Bu bölgelerde görüldüğünde kırmızı zemin üzerinde beyaz ve gri renkte parlak ve kabuklu bir oluşum gözlemlenebilir.

Damlacık Tarzı Sedef

Damlacık tarzı sedef hastalığı, özellikle bademcik veya boğaz enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkan bir türdür. Vücutta sıkça damlacık şeklinde görülür. Antibiyotik tedavisi ile bazen durdurulabilir.

Püstüler Psoriasis

Bu tür sedef hastalığında, sivilce şeklinde, içleri sarı iltihaplar ile dolu kabartılar görülür. Çoğunlukla el ayası ve ayak tabanında rastlanır. Vücuda dağıldığında ise hafif kızarık ve ucu sarı sivilceler şeklindedir. Hastanede tedavi edilmesi gereken ağır bir türdür.

Eritrodermik Psoriasis

Nadir bir şekilde görülen bir sedef hastalığı türüdür. Bu türde, tüm vücutta kızarıklık ve soyulma görülür. Bu hastalık hastanede tedavi edilebilen bir türdür.

Sedef Hastalığının Etkileri ve Yönetimi

Sedef hastalığı, uzun süreli olarak devam eden bir hastalık türüdür ve çoğu zaman yaşam boyunca sürer. Hastalık her kişide farklı etkileşimlere sebep olabilir. Bazı hastalarda oluşan plaklar az olurken, kiminde vücudun tamamını kapsayabilir. Zaman zaman alevlenme ve yatışma dönemleri görülür. Son dönemlerde, sedef hastalığının kan yağı üzerinde ve kalp damar rahatsızlıkları üzerinde etkili olduğu ve bunları tetiklediği fark edilmiştir. Bu nedenle sedef hastalarının beslenme ve yaşam tarzı oldukça önemlidir. Sedef hastaları düzenli olarak spor yapmalı, sigara kullanmamalı, normal vücut ağırlığını korumalı, aşırı kilolu ise zayıflamalıdır.

Sedef Hastalığının Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinde amaç, hastalığın görülen belirtilerini en aza indirmek veya yok ederek hastalığın sebep olduğu ve olacağı sorunları ortadan kaldırmaktır. Ayrıca, hastalığın yarattığı psikolojik sorunları gidermek de tedavinin bir parçasıdır. Bu nedenle birçok farklı yöntem kullanılır. Sedef hastalığı için sürekli olarak yeni araştırmalar yapılmakta ve daha iyi tedavi yöntemleri sürekli araştırılmaktadır.

Tedaviye başlanırken hastalığın şiddeti ve kişiye etkileri göz önüne alınması gereken en önemli etkenlerdir. Hastalık hafif ve bölgesel düzeyde ise ilaç kullanılarak tedavi edilir. Fakat ilaçlar ile tedaviye yanıt alınamazsa ultraviyole tedavisine başlanır. Bu tedavi de yeterli olmadığında ağızdan alınan, iğne ya da serum şeklinde tedaviler uygulanır. Kızarıklıklar ve plaklar üzerine sürülen kremler, kortizon ilaçları da oldukça etkili olabilir fakat bunların kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır. D vitamini takviyeleri de hafif olan durumlarda etkili olabilecek yöntemler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sedef Hastalığı Beslenme

Sedef Hastalığı Beslenme

Sedef Hastalığı Karaciğer İlişkisi

Sedef Hastalığı Karaciğer İlişkisi

Sedef Hastalığı İbrahim Saraçoğlu

Sedef Hastalığı İbrahim Saraçoğlu

Sedef Hastalığı Yüzde Çıkar mı?

Sedef Hastalığı Yüzde Çıkar mı?

Sedef Hastaları Ne Yemeli Beslenme Şekilleri

Sedef Hastaları Ne Yemeli Beslenme Şekilleri

Güncel

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi

Güncel

Sedef Hastalığı Kaşıntı Durumu

Sedef Hastalığı Kaşıntı Durumu

Güncel

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi