Ciltte Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
05 Temmuz 2024

Ciltte Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Ciltte Sedef Hastalığı

Ciltte sedef hastalığı, normalde ortalama ayda bir defa kendini yenileme özelliği olan cildin, nedeni tam olarak bilinmese de birkaç günde bir yenilenmeye çalışması ile karakterize edilir. Ancak bu hızlı yenilenme sağlıklı bir cilt oluşturmaz. Cilt yüzeyinde yama şeklinde, sınırları belli olan, kuru ve kaşıntılı kızarıklıklar meydana gelir. Beraberinde kepeklenme de görülür. Ciltte sedef hastalığının kesin nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır.

Sedef Hastalığının Belirtileri

Sedef hastalığı, kaşıntı ve ağrıyı beraberinde getirir. Halk arasında alerjik bir hastalık olarak bilinse de, aslında bağışıklık sistemine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Hastalık, belirli dönemlerde yatışabilir ancak ataklar şeklinde tekrarlayarak yeniden ortaya çıkar. Ciltte sedef hastalığı, kronik gelişimli ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Dünya genelinde %1-3 oranında görülür ve bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Tıp dilinde "psoriasis" olarak tanımlanan bu hastalığın farklı türleri bulunmaktadır. En yaygın görülen türü ise plak tipi sedef hastalığıdır. Bu türde yama şeklinde, sınırları belirgin kabarıklıklar ve pullanma gözlemlenir.

Sedef Hastalığının Yaygınlığı

Sedef hastalığı tüm ciltte hakim olabilir. En fazla dirsekler, eller, ayaklar ve bel gibi bölgelerde görülse de, tüm ciltte de yaygınlaşabilir. Sedef hastalığı bazen egzama ile karıştırılabilir. Ancak sedef hastalığı eklem dışındaki bölgelerde etkili olurken, egzama eklem içlerinde etkili olur. Her iki hastalık bu özelliklerinden dolayı ayrıştırılabilir.

Sedef Hastalığının Nedenleri

Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin verdiği bir tepki nedeniyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi, vücudu virüsler, bakteriler ve farklı hastalıklardan korumak amacıyla çalışır. Ancak sedef hastalığında, bağışıklık sistemi deri hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır. Ciltte biriken bu hücreler pullanmaya sebep olur. Sedef hastalığının neden bağışıklık sistemini harekete geçirdiği henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığı tetikleyen ve risk altında olan gruplar hakkında bilgi mevcuttur. Ciltte sedef hastalığını tetikleyen faktörler şunlardır:

  • Kanda alyuvar eksikliği
  • Genetik yatkınlık
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Stres ve depresyon
  • Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Cilt tahrişi
  • İklim geçişleri

Sedef Hastalığının Tedavisi

Ciltte sedef hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi henüz bulunmamaktadır. Ancak hastaların deri hücrelerinin büyümesini yavaşlatacak ve belirtileri hafifletecek çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Uygulanacak tedavi yöntemlerinin işe yarayıp yaramadığını görmek için deneme yanılma yöntemi kullanılabilir. Şampuanlar, nemlendirici kremler, iltihap önleyici kremler, yağlar ve sentetik D vitamini gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar ciltteki kuruluğu ve deri artışını engeller. Hastalığın seyri ve etkili olduğu bölgeye göre reçete edilen ilaçlar farklılık gösterebilir.

Kortizon içerikli ilaçlar sedef hastaları için genellikle tavsiye edilmez. Çünkü kortizonlu ilaçlar, ciltte sedef hastalığı belirtilerini bir süre bloke ettikten sonra belirtilerin daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak bazı sedef hastaları kortizonlu ilaç kullanmak zorunda olabilir. Bu ilaçlar doktorun belirttiği doz ve sürede kullanılmalıdır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak ışık tedavisi, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve iyileşme sürecini artıran iğneler de tedavi yöntemleri arasında yer alabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yüzde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Yüzde Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi

Sedef Hastalığı Işın Tedavisi

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Sedef Hastalığının Tedavisi İçin Öneriler

Sedef Hastalığının Tedavisi İçin Öneriler

Sedef Hastalığı Yan Etkileri

Sedef Hastalığı Yan Etkileri